dilluns, 30 de gener del 2017

Allioli


Allioli

Ingredients:
Oli, alls, un ou i sal

Preparació:
Pelem i piquen ben bé els alls que els haurem posat una mica de sal per evitar que saltin en picar-los. Quan són ben aixafats afegim el rovell de l'ou el qual és convenient que sigui fresc (quan dic fresc no em refereixo a fresc de la nevera sinó a fresc de data) ja que es lligarà amb més facilitat.
En començar tirem l'oli gota a gota sobre el lateral del morter perquè sigui la mà del morter la què agafi l'oli. Quan ja el tenim una mica lligat podem començar a tirar més ràpidament, però sempre sense deixar de remenar. Quan creiem que tenim prou el servim o bé en el mateix morter o mullem la cullera d'oli amb el dit o paper de cuina (així no s'enganxarà i es despendrà bé) i anem agafant del
morter i posant-lo al plat.

Consell:
Si tenim l'ou a la nevera, convé treure'l un parell d'hores abans, per què perdi la fredor. Si es talla l'allioli, el treus del morter, poses un altre rovell i li vas afegint l'allioli tallat a culleretes. Es lligarà amb tota seguretat.





Salsa verda

Salsa verda


Ingredients:
5 alls, julivert, 1 got dels de tallat d'oli, 1 o 2 cullerades de vinagre (segons el gust) una mica d'aigua, pa ratllat, julivert i sal.

Elaboració:
Piquem els alls i el julivert amb un morter, afegim l'oli, el vinagre la sal, una mica d'aigua ho batrem tot bé i ho espasarem amb el pa ratllat.
La salsa ha de quedar més aviat clara, o sigui, líquida.
Aquesta vinagreta és molt adequada per fer rostits i carns o peix al forn. Quan les carns, les patates al forn i altres verdures, estan quasi fetes es posa la salsa pel damunt i es deixa daurar una mica.





diumenge, 29 de gener del 2017

Salsa agredolça


Salsa agredolça

Ingredients:
100 dl. de salsa de ceba, 5 cullerades d'aigua, 5 cullerades de vinagre de xerès, 5 cullerades de salsa de soja, 3 cullerades de sucre, 1 cullerada de mel, 1 cullerada de les de cafè de farina de blat, marca “Maicena”.

Elaboració:
Posem en un pot el vinagre, 3 cullerades d'aigua i el sucre. El posem al foc i deixem reduir durant uns 5 minuts. Afegim la salsa de ceba i la soja i ho deixem fer durant un parell de minuts. Desfem la farina de blat amb les dues cullerades d'aigua restants i l'afegim a la salsa remenant i deixant bullir a foc lent durant un minut més.




Gaspatxo manxec



Ingredients per a tres persones:
Una bossa de torta de gaspatxo la pots trobar a supermercats una mica grans, 6 cullerades d'oli, 2 alls, 30 g de tomàquet ratllat, 4 talls de conill, 4 talls de pollastre, 4 talls també de costella de porc, llorer, 2 claus d'espècies, 2 boles de pebre negre, 7 o 8 caragols (opcional) algun bolet (també opcional) sal, safrà o colorant, 2 litres d'aigua.

Elaboració:
Posem la paella al forn amb sis cullerades d'oli, fregim la carn, assaonada i la posem en una olla a coure, junt amb els caragols, els claus d'espècia i les boles de pebre, amb dos litres d'aigua, la deixem coure durant mitja hora aproximadament. En l'oli que ha quedat a la paella fem un sofregit amb els alls trinxats, el tomàquet ratllat i els bolets a trossos petits, afegim la torta esmicolada (com més petita millor) li donem el punt de sal, li posem un polsim de safrà o colorant i ho deixem coure uns 10 minuts. Ho deixem reposar 5 minuts més i ja es poden servir.
Es poden servir amb una cullerada d'all-i-oli que es posa a un costat del plat.
A la part de la València castellana (límits Albacete i Múrcia) se serveixen sense la carn, reservant aquesta, per servir amb tomàquet fregit, a l'allada o simplement sola com a segon plat. A la meva terra, la Manxa, se serveixen tot junt i també serveix de primer i segon plat.



diumenge, 22 de gener del 2017

Potatge de cigrons amb bunyols de bacallà

Potatge de cigrons i bacallà

Ingredients per a 4 persones:
Un pot de cigrons cuits de 400 g. una ceba mitjana, 250 g. de bledes, un parell de patates, un tomàquet madur, una fulla de llorer, alls, tres ous durs, 250 g. de bacallà esqueixat, pebre vermell, oli i sal.

Pels bunyols:
Un ou, bacallà, all, julivert i pa ratllat.
Tallem molt petit el bacallà, li afegim l'all trinxat, el julivert i l'ou batut. Ho batem tot i posem pa ratllat per espessir-lo, agafem una cullera de les de cafè i anem agafant porcions de mitges cullerades ho anem fregint amb oli calent fins que es daurin una mica.

Elaboració:
Posem en remull el bacallà esqueixat una hora abans i li canviem l'aigua un parell de vegades. En una paella fem un sofregit amb la ceba ratllada, un all trinxat, un tomàquet i una fulla de llorer quan està quasi fet afegim la meitat del bacallà a trossos, li donem unes voltes i posem pebre vermell. Traient-lo del foc ràpidament per evitar que es cremi. En una olla tenim aigua calenta en la qual haurem posat les bledes i les patates tallades a trossos, incorporem el sofregit i quan ha bullit una mitja hora posarem els cigrons amb el seu suc. Agafarem els tres ous durs i els tallarem a trossos, posarem en l'olla un ou i reservarem dos per posar mig en cada plat per guarnir-lo. A banda fregirem els bunyols de bacallà i els posarem al plat també per decorar.




Trinxat de la Cerdanya


Trinxat de la Cerdanya

Ingredients per a 4 persones:
Una col petita (o mitja si és gran), 4 patates una mica grans, 5 Talls de cansalada fresca viada, alls, oli i sal.

Preparació:
En una olla posem la col i les patates tallades a trossos i les cobrim d'aigua, la justa per què no s'enganxi i poder aprofitar així les vitamines de la verdura, afegim la sal i ho deixem coure fins que estigui al punt.
Posarem sal a la cansalada i la fregirem en una paella amb una mica d'oli. Quan ja està fregida la reservem en un plat. Agafem un tall i el tallem a trossos petits. Amb l'oli de fregir la cansalada fregirem uns alls tallats a làmines primes fins que es daurin una mica. Afegirem les patates i la col ben escorregudes i ho anirem refregint i trinxant a l'hora amb la forquilla. Quan està rosat el servim amb un tall de cansalada al damunt.
Si vols evitar l'olor de la col, en coure-la posa una molla de pa sucada amb vinagre junt amb la col i patata.

Aquest plat el pots acompanyar amb vitxo picant o pebrots en vinagre.



Faves a la catalana


Faves a la catalana

Ingredients per a 4 persones:
1 quilo de faves (poden ser congelades), 100 grams de botifarra negra, 100 grams de botifarra crua, 100 grams de cansalada viada, 1 tros de xoriço, tres alls, un tomàquet petit madur, una ceba petita, una fulla de llorer, una branca de menta, pebre vermell, un raig de conyac, oli i sal.

Elaboració:
Posem una olla al foc amb aigua i quan és calent hi tirem les faves amb el llorer, la menta, els alls, el tomàquet i la ceba. A banda amb una paella sofregirem la botifarra crua, la cansalada a talls petits i el tros de xoriço, quan està al punt posarem la botifarra negra tallada en 4 talls, li donem un parell de voltes i afegim una cullerada petita de pebre vermell. Immediatament afegim un raig de conyac per evitar que es cremi el pebre vermell i quan ha fet un bull o afegim tot a l'olla. Tapem l'olla i la deixem coure a foc lent amb poca aigua; només han d'estar cobertes perquè siguin ofegades. Malgrat tot, hi ha persones que els agrada més caldoses.
La sal es posa a última hora perquè no s'endureixin i, si cal afegir aigua, serà sempre calenta per la mateixa raó.


Mongetes amb botifarra i rovellons

Mongetes amb botifarra i rovellons

Ingredients per a dues persones:
400 grams de mongetes blanques cuites (1 pot de vidre dels que diem de mig quilo) 2 talls de 150 grams cadascú de botifarra crua, rovellons (opcional) 4 alls, oli i sal.

Elaboració:
En una paella amb una mica d'oli fem la botifarra a foc lent i l'anem girant de tant en tant per què no es cremi i es faci bé.
Netegem els rovellons i tallem els troncs i els reservem.
En una altra paella posem una mica d'oli i sofregim els alls i els troncs dels rovellons. Quan són al punt afegim les mongetes i remenem amb compte que no es desfacin, donem el punt de sal i ho reservem. A banda fem els rovellons en una paella amb una mica d'oli, primer els col·loquem cap a baix duran un parell de minuts i tot seguit els girem i posem oli i sal pel damunt. També es pot posar all
i julivert. S'han de fer a foc lent. En servir al plat se'ls hi posa la resta l'oli per damunt de les mongetes i els rovellons.




Gambes amb mongetes blanques

Gambes amb mongetes blanques

Ingredients per a 4 persones:
800 g. de mongetes blanques ja cuites (poden ser de pot de vidre).
3 0 4 gambes per persona, 4 alls, oli, sal i julivert.

Elaboració:
Es posa una paella al foc amb una mica d'oli, s'afegeixen les gambes, se'ls posa una mica de sal i es fregeixen lleugerament perquè quedin sucoses. S'aparten les gambes, s'afegeix una mica més d'oli i se sofregeixen els alls tallats a làmines fines amb cura que no es cremin perquè s'han de quedar daurats, però no cremats.
Quan els alls estan al punt, afegim les mongetes ben escorregudes i se'ls dóna unes voltes amb compte que no es desfacin. Quan estan sofregides se'ls posa all i julivert per sobre, es treuen del foc i es posen al plat col·locant les mongetes al fons del plat i les gambes per sobre, es ruixen amb l'oli restant i ja es poden servir.





Mongetes blanques amb peus de porc


Mongetes amb peus de porc

Ingredients per a 4 persones:
800 g. de mongetes blanques ja cuites, una patata petita, un peu de porc (o dos si us agrada molt), 2 botifarres de ceba, unes quantes mongetes tendres (verds), un trossos de xoriço, una ceba petita, un tomàquet madur, una fulla de llorer, una cabeça d'alls, una mica de pebre vermell, colorant (opcional), oli.

Elaboració:
Es posa una olla exprés amb aigua i s'afegeix tot en fred, els peus de porc tallats a quarts, la patata, la ceba el tomàquet, els alls, el llorer, les mongetes tendres, el xoriço en dos trossos, els alls, una mica d'oli i sal. Es tapa l'olla i (quan comença a bullir es comença a comptar el temps) es bull durant mitja hora. Es treu del foc, obrim l'olla i afegim el pebre vermell les mongetes blanques (que hem comprat cuites) el colorant i la botifarra. Li donem el punt de sal, les deixem coure uns 15 minuts sense tancar l'olla exprés i ja estan llestes per servir.

Es poden acompanyar amb bitxos picants en vinagre.

Si no feu servir l'olla exprés, heu de calcular una hora com a mínim per coure els peus de porc.


divendres, 20 de gener del 2017

Mongetes amb cloïsses


Mongetes amb cloïsses

Ingredients Per a 4 persones:
600 grams de mongetes cuites, un tros de ceba, un tomàquet petit madur, una fulla de llorer, un parell d'alls, 250 grams de cloïsses, un polsim de colorant, oli i sal.

Preparació:
Es posa l'olla al foc amb aigua i afegim el llorer, la ceba, el tomàquet, els alls i un raig d'oli. A banda obrim les cloïsses i les incorporem a l'olla. El deixem coure uns 20 minuts, afegim les mongetes, posem una mica de colorant i al cap de 10 o 15 minuts de bullir a foc mitjà perquè no es desfacin les mongetes, ja estan fetes.

Observació:
Jo m'he acostumat a fer les mongetes de pot de vidre perquè les trobo molt bones i no cal perdre tant temps en coure-les. Això si; les compro bones i les poso amb tot el seu suc.



Llenties estofades


Llenties estofades

Ingredients per a 4 persones:
300 g. de llenties, una patata petita, un tros de ceba, dos o tres alls, una fulla de llorer, un grapat de mongeta tendre, un tros de xistorra, un tros de pernil tallat a tacs, un botifarró de ceba, pebre vermell, oli i sal. Bé... pots afegir tot el que vulguis com cansalada, salsitxa, costella o peu de porc.

Preparació:
Posem les llenties amb remull durant un parell d'hores si és la pardina o 12 hores si és la llentia castellana.
Posarem una olla al foc amb aigua freda i les llenties. Afegirem tots els ingredients en cru menys la sal que se li posa a final de cocció. Han de bullir a foc molt lent per evitar que es desprengui la pell. Quan són cuites, se'ls hi posa la sal, es deixa fer un bull i ja estaran fetes.



Guisat de pollastre


Guisat de pollastre

Ingredients per a dues persones:
4 patates mitjanes, 2 ales de pollastre, 150 grams de costella de porc, 50 grams de mongeta tendre, 1 tros de ceba, 1 tomàquet madur petit, 1 all, oli, sal i colorant.

Preparació:
Posem oli amb una paella i quan és una mica calent posem a fregir el pollastre i la costella de porc, ja saonada. Quan està fet, ratllem la ceba i el tomàquet, afegim l'all trinxat a trossos i les mongetes, que poden ser congelades. Quan està tot a punt ho aboquem a l'olla en la qual ja haurem escalfat l'aigua. Posem les patates pelades i tallades a trossos. Afegim la sal adient i una mica colorant.
Ho deixem coure tot, uns 40 minuts i ja estarà fet.


dijous, 19 de gener del 2017

Estofat de vedella

Estofat de vedella

Ingredients per a dues persones:
400 grams de conill de vedella, 200 grams de patates, 200 grams de pèsols, 1 pastanaga petita, mig porro o mitja ceba, 1 tros petit d'api, 2 alls, 1 carxofa, 100 grams de xampinyó o qualsevol classe de bolets, (opcional)
Oli, una fulla de llorer, pebre vermell, sal i un raig de conyac

Elaboració:
Posem l'olla exprés al foc amb oli i la vedella tallada a tacs, el llorer, els alls i les herbes a trossos petits, salem i rostim (a foc lent o mitjà) la carn, quan està una mica rossejada li posem el pebre vermell i seguidament el conyac, remenem una un moment perquè s'esbravi l'alcohol, afegim les patates i cobrim d'aigua calenta, Tastem de sal i rectifiquem si cal.
Ha de quedar una mica caldós.
Si no ho vols fer amb l'olla exprés, hauràs de coure durant mitja hora més la carn perquè quedi tendre.




Escudella barrejada

Escudella barrejada

Ingredients:
1 os de vedella, 1 os d'espinada de porc, 1 os de pernil, 1 tros de pollastre, 1 tros de carn de vedella, cansalada, botifarra crua, un bocí de botifarra negre, mitja orella de porc, herbes per caldo, cigrons i una patata. Fideus del número 4 (gruixut) i un grapat d'arròs, sal i colorant.

Carn picada per fer pilota o mandonguilles,
1 all, 1 ou una mica de julivert, pa ratllat i sal.

Elaboració:
Es posa una olla amb aigua al foc i se l'afegeixen els ossos, tota la carn i les herbes del caldo menys la botifarra negra que es posarà al mateix temps que la pilota o mandonguilles (segons preferències), se li posa la sal i es deixa coure durant una hora i mitja. Passat aquest temps colem el caldo i tallem totes les verdures i la patata a trossos, també tallem les carns de la mateixa manera. Fent la pilota amassant la carn picada amb sal, all, julivert, l'ou i el pa ratllat. Procurarem que no quedi massa dura la pasta. Tant si volem fer la pilota com les mandonguilles, hem d'agafar amb les dues mans mullades amb aigua, una bola de carn i li donarem la forma rodona (més gran o més petita) i les anirem afegint al caldo ja calent, el qual tindrem al foc ja colat i amb tots els ingredients tallats. També afegirem la botifarra negra que després tallarem també petita a l'hora de servir. Quan tot ha bullit 15 minuts posem en una olla més petita a part de l'escudella per coure els fideus i l'arròs. Donem el punt de sal i colorant que quedi un color groguenc. Ho deixem coure 14 minuts i ja podem servir.
Si queda una mica sec, li afegirem caldo del qual tenim reservat.



dimecres, 18 de gener del 2017

Macarrons gratinats

 Macarrons gratinats

Ingredients per a 4 persones:
400 grams de macarrons, tires de pernil o bacó, 40 grams de paté, tomàquets madurs, formatge ratllat, mantega o margarina, oli i sal. Els macarrons també admeten tota classe de carns tallades a trossos petits, com carn picada, salsitxa, si tens sobres de llom o embotits ...

Preparació:
Posem a bullir 2 litres d'aigua amb una olla, quan bull li posem una cullerada de mantega o margarina i la sal i quan torna a bullir incorporem els macarrons, anirem remenant sovint perquè s'enganxen de seguida. Passats deu minuts apaguem el foc i els deixem reposar amb l'aigua de cocció i tapats durant 5 minuts. Els traiem i els escorreguem passant-los per aigua freda a raig d'aixeta. A part, amb una paella, fregirem la cansalada o el pernil, el tomàquet ratllat, l'incorporarem el paté i li donarem unes voltes per barrejar-lo bé amb la salsa. En una safata de forn posem els macarrons i els barregem molt bé amb la salsa. Cobrim els macarrons amb formatge ratllat, els posem al forn a mitja alçada i els gratinem al gust.



Canelons de la iaia


Canelons de la iaia

Ingredients per 10 persones:
40 plaques de canelons, 450 g. de vedella, 450 g. cap de llom, 2 Pits de pollastre, 2 fetges de pollastre o ànec, 2 cebes grosses, 2 fulles de llorer, ferina, llet, conyac, oli i sal.

Preparació:
Demanem a la carnissera que ens talli tota la carn i el pollastre a trossos per rostir.
En una cassola amb oli posem tot el tall junt amb les cebes a trossos, les fulles de llorer i ho salem. Deixarem que cogui una hora i mitja a foc suau, a mitja cocció ho regarem amb brandi. Una vegada estigui el tall fred, ho trinxarem amb la màquina de trinxar. Passem el tall 2 vegades per tal que quedi ben fi.

Tornem a posar el tall a la cassola i hi afegim 3 cullerades de farina i 3/4 de litre de llet, deixant que bulli uns moments tot remenant, quan veiem que està lligat ja podem apagar el foc i deixar que es refredi. Bullim les plaques segons instruccions i ja podem farcir els canelons. Els posem a la safata, els cobrim amb la beixamel, el formatge ratllat i ja es pot gratinar.