dimarts, 13 de desembre del 2016

Tallarines amb cloïsses


Tallarines amb cloïsses

Ingredients per a dues persones:
150 grams de cloïsses, 150 grams de tallarines, dos alls, una fulla de llorer, mitja ceba, un tomàquet madur, pebre vermell, 1 litre d'aigua aproximadament.

Elaboració:
Posem l'olla amb l'aigua al foc i obrim les cloïsses. A banda fem el sofregit. Posem una paella petita al foc amb oli i posem els alls una mica xafats amb el ganivet, afegim la fulla de llorer i la ceba ratllada. Quan està una mica transparent incorporem el tomàquet també ratllat. Quan està fet tirem una mica de pebre vermell i ho aboquem a l'olla. Ho deixem coure una mitja hora. Entre tant trencarem les tallarines trossos de tres o quatre centímetres i els incorporarem a l'olla. Posarem la sal i una mica de colorant. Ho deixarem coure deu minuts i rectificarem de sal. Tot seguit ho servirem a taula.

És un plat que convé sigui una mica caldós. També és molt agraït si se li posa


dilluns, 12 de desembre del 2016

Fideus a la cassola


Fideus a la cassola

Ingredients per a dues persones:
1/4 de costella de porc, 3 alls una fulla de llorer, mitja ceba, 1 tomàquet madur, pebre vermell, 190 g de fideus perla (els que tenen forat) oli, sal, colorant i un raig de vi blanc.

Preparació:
Posem 2 litres d'aigua a escalfar en una olla. Mentrestant, en una paella posem oli i fregim la costella de porc tallada a trossos i saonada. Xafem amb el ganivet els alls sense treure'ls la pell i els fregim amb la costella, ratllem la ceba i l'incorporem al sofregit, quan és una mica feta posem el tomàquet ratllat i la fulla de llorer. Quan està tot sofregit li posem una mica de pebre vermell i un raig de vi blanc. Ho afegim tot a l'olla amb la costella i ho deixem coure mitja hora o tres quarts. Finalment posem els fideus i una mica de colorant o dos fils de safrà, el tastem de sal i els deixem coure durant deu minuts si us agraden una mica forts i amb caldo o 15 si els voleu més tous i secs.



dijous, 8 de desembre del 2016

Fideua


Fideua
Ingredients per a 4 persones
4 gambes, 4 escamarlans, 4 llagostins, una sípia de mitjana, un calamar o canana mitjana. 500 grams de musclos, 1 pebrot vermell, una ceba, 2 alls, 1 tomàquet madur, una pastilla de caldo de peix, 400 grams de fideus del número 4 (gruixuts), oli, sal, una mica de colorant o safrà, 2 litres aproximadament d'aigua.

Elaboració:
Posarem al foc dos litres d'aigua a la qual l'haurem posat una pastilla de caldo de peix perquè es vagi escalfant mentrestant que fem el sofregit. Obrirem els musclos al vapor, els hi traurem una de les closques i els reservem, guardant el caldo que deixen per afegir al brou de peix.
Es posa una paella al foc amb oli suficient per a fregir el peix i quan està calent es posa sal als escamarlans, les gambes i els llagostins, els posem a fregir lleugerament i es guarden en un plat. En el mateix oli de fregir el marisc, fregirem el calamar i la sípia (amb la tinta i la salsa) tallat a trossos petits i quan s'ha consumit l'aigua que deixa afegim el pebrot vermell, la ceba, els alls trinxats i el tomàquet ratllat. Un cop fet el sofregit afegirem 400 grams de fideus i els rogejarem una mica, afegirem el caldo que ja tindrem preparat i calent. Col·loquem el marisc per damunt i finalment decorem amb els musclos. Deixem que bulli fort durant 5 minuts i baixem el foc el suficient perquè mantingui el bull. Se li dóna el punt de sal i li posem una mica de colorant. Es continua la cocció uns deu minuts més i quan queda sense caldo està al punt.
Apaguem el foc i el deixem reposar durant 5 minuts.





Paella marinera


Paella marinera

Ingredients per a 4 persones:
4 gambes, 4 escamarlans, 4 llagostins, una sípia, 250 g. de cananes, 500 g. De musclos, dos alls, un tomàquet madur, una pastilla de brou de peix, 400 g. d'arròs, colorant, oli i sal.

Elaboració:
Posem l'oli a la paella, fregim tot el marisc i el reservem en un plat. A continuació fregim la sípia i les cananes tallades en anelles i les potes a trossos, quan es consumeix la mica d'aigua que deixa, fregim els alls trinxats molt petits i el tomàquet ratllat. Afegim l'arròs i el rossegem una mica. Li posem el brou (calent) que haurem preparat amb l'aigua i la pastilla.
Posem tot el marisc i els musclos, que ja els tindrem oberts. Es dóna el punt de sal, es posa el colorant i es deixa bullir a foc fort durant 5 minuts, es baixa el foc el suficient perquè no deixi de bullir i, es continua durant 15 minuts més.

Recordo que la quantitat d'aigua acostuma a ser:
Una mida d'arròs per dues d'aigua. Si es queda sec abans d'hora, es pot afegir caldo calent.



Paella valenciana


Paella valenciana

Ingredients per a sis persones:
800 grams de conill, 300 grams de costella de porc, 300 grams de pollastre, 250 grams de cargols, 250 grams de mongeta tendre, 250 grams de verdura per paella (garrofó, tavella...) Un pebrot vermell, 2 carxofes, 2 tomàquets madurs, 3 alls, oli, sal i colorant.

Preparació:
Tallem tota la carn a trossos. Posem una paella al foc i anem fregint tota la carn. En una olla amb dos litres i mig d'aigua posem la carn a coure. Els cargols que ja els tindrem nets i enganyats els afegirem a la carn. En el mateix oli de fregir la carn anirem fregint les verdures, quan estigui tot sofregit afegirem l'all trinxat i seguidament el tomàquet ratllat. Quan és fet ho abocarem tot a l'olla i el courem a foc lent duran 15 minuts.
Passat aquest temps posarem tot el contingut de l'olla a la paella i quan comença a bullir escampem 600 grams d'arròs, li posem la sal, li afegim el colorant i el deixem coure 5 minuts a foc ràpid, baixem el foc i el deixem coure 15 minuts més i apaguem el foc. El deixem reposar 5 minuts i el servim.
L'arròs de la paella és molt més bo menjar-lo directament, ja que en servir en el plat canvia el gust i la textura del gra (s'estova bastant). De tota manera és qüestió de gustos i costums.




Pella mixta


Paella mixta

Ingredients per a 4 persones:
400 grams d'arròs, 2 trossos petits de conill per persona, 200 grams de costella de porc, 4 trossos de pollastre, 4 gambes mitjanes, 4 escamarlans, una sípia, 250 grams de musclos, 1 pebrot vermell petit, 2 d'alls, un tomàquet madur, oli, colorant i sal.

Elaboració:
Es posa al foc una paella per a 4 persones i es fregeix el conill, el pollastre i la costella amb la deguda sal. Es fregeixen les gambes i escamarlans i es reserven en un plat, a continuació es fregeix el pebrot a tires i després la sípia també a trossos. Es tallen els alls a trossos molt petits i el tomàquet ratllat. Els musclos els obrim al vapor i reservem també.
S'afegeix l'aigua i es posa l'arròs, posem les gambes, escamarlans i els musclos.
Es deixa bullir uns 8 minuts a foc ràpid i es baixa a la meitat durant altres 10 minuts més i segons el punt de cuit que us agradi.
A mitja cocció se li posa el colorant per donar-li una mica de color.



Arròs negre


Arròs negre

Ingredients per a dues persones:
200 grams d'arròs, 200 grams de costella de porc tallada petita, 2 salsitxes també tallades petites, 150 grams de cananes o calamars petits, 150 grams de gambes pelades, 100 grams de musclos, 1 ceba petita, 1 tomàquet madur, 1 litre d'aigua, 1 sobre de tinta de calamar, 2 alls, oli i sal.

Preparació
Sofregim la costella i les salsitxes, tot assaonat i ho reservem.
Sofregim els calamars o cananes (si són petits, es posen sencer) i les gambes. També ho reservem a banda. En el mateix oli farem un sofregit molt concentrat i fosc amb la ceba els alls i el tomàquet i un sobre de tinta de calamar dissolt amb una mica d'aigua. Afegim la carn, les gambes i els calamars i ho remenem tot, incorporem l'arròs, li afegim l'aigua i ho deixem coure durant 18 minuts. Ho decorem amb els musclos que ja tindrem oberts i amb una closca només.



Arròs al forn


Arròs al forn

Ingredients per a 4 persones:
400 g. d'arròs, mitja orella, una cua de porc i uns trossos petits de costella també de porc, dos alls, tres tomàquets madurs tipus canari, una patata petita. Un grapat de cigrons cuits i botifarrons de ceba.

Elaboració:
Tallem a trossos petits l'orella, la cua i el peu de porc i se sofregeix en una paella amb oli. En una olla posem un litre i mig d'aigua aproximadament i coem tota la carn perquè quedi tova. Si és exprés uns 20 minuts. En l'oli que ha sobrat fregim la carn, se sofregeix un parell d'alls tallats molt petits i un tomàquet ratllat. A continuació s'afegeix l'arròs i se li dóna unes voltes.
En una paella a part fregim la patata tallada a dits i reservem.
En una cassola de terra posem tot el sofregit i la carn escorreguda, afegim els cigrons, les patates, els tomàquets oberts per la meitat, i s'afegeix el brou d'haver cuit la carn. Si us agrada, també se li posa els botifarrons, s'assaona, se li posa una espurna de colorant i es col·loca al forn a la part més baixa. Quan es queda sec l'arròs s'apaga el forn i es deixa reposar 5 minuts. La mesura és un got, de vi, d'arròs per dos gots de caldo per persona. Heu de procurar que els botifarrons, no tingui gaire orenga, ja que quedaria molt fort de sabor o posar només un tros petit al centre.




Arròs a la cassola


Arròs a la cassola

Ingredients per a 4 persones:
400 grams, d'arròs, 4 gambes, 4 escamarlans, 1 quart de musclos, una sípia, 200 grams, de costella de porc, 400 grams de conill, un grapat de cloïsses, all, tomàquet, una pastilla de brou concentrat oli, colorant i sal.

Preparació:
Tallem el conill i la costella a talls petits i els posem a fregir amb una paella amb oli una mica calent, el sofregim una mica i afegim les gambes i els escamarlans i els reservem a banda (per evitar que es trenquin) sofregim la sípia tallada a trossos i incorporem l'all i el tomàquet ratllat, a continuació incorporem l'arròs i quan és una mica daurat posem l'aigua a la qual haurem escalfat amb una pastilla
de brou concentrat. Posarem els musclos i les cloïsses i el marisc per sobre de l'arròs. A partit que bull el tenim 18 minuts i el traiem del foc.



Arròs caldós a la marinera


Arròs caldós a la marinera

Ingredients per a 4 persones:
Es pot posar la classe de marisc que us agradi més. Jo he posat el que ens agrada a casa. El que si és important, són els musclos i les cloïsses; després podeu posar un calamar o sípia i gambes, escamarlans, galeres, el que vulgueu. Una peça per cap es suficient. 300 grams d'arròs 250 grams de cloïsses i 250 de musclos, un all, un tomàquet madur i mig pebrot vermell, oli, colorant i sal.

Elaboració:
Sofregim el marisc i el reservem en un plat. En el mateix oli fregim l'all trinxat, el tomàquet ratllat, 3 o 4 tires de pebrot. Afegim la sípia o el calamar i quan està a punt ho passem tot a una olla amb aigua bullint. El fem bullir 15 minuts i aboquem l'arròs, quan comença a bullir posem les cloïsses i els musclos (que ja haurem obert a part), i la resta de marisc que tenim reservat. Li posem la sal i una mica de colorant.
L'arròs caldós només ha de bullir 15 minuts perquè al ser amb caldo es cou més aviat.



Arròs caldos amb conill


Arròs caldós amb conill

Ingredients per a dues persones:
2 litres d'aigua aproximadament, 200 grams d'arròs, 250 grams de conill, 250 grams de costella de porc, 10 cargols, una carxofa, 1 grapat de mongeta tendre, que pot ser congelada, si és la plana millor, mig pebrot vermell, dos alls, 1 tomàquet madur, oli, colorant i sal.

Elaboració:
Posem una olla amb aigua al foc que es vagi escalfant i entre tant amb una paella posem oli i quan és calent, salem i fregim la costella de porc i el conill tallat a trossos petits. Tal com es van fregint ho anem passant a l'olla. En acabar de fregir la carn posem la carxofa en dues meitats, el pebrot a trossos i les mongetes verdes per sofregir una mica afegim l'all trinxat petit i el tomàquet ratllat, ho incorporem tot a la carn i ho deixem coure uns 30 minuts. Posem l'arròs, el colorant i rectifiquem de sal si cal.

Aquest arròs només ha de coure 15 minuts, ja que, al ser caldós es cou de seguida i es covaria fàcilment.



Sopa de tirabecs


Sopa de tirabecs

Ingredients:
1 grapat de tirabecs, 1 ou, pa del dia anterior, 1 litre d'aigua, oli i sal.

Elaboració:
Tallem el pa a llesques primes i les fregim en una paella amb oli. A banda posem a bullir 1 litre d'aigua. I mentrestant anem traient als tirabecs les puntes i els fils que tenen, sobretot per un costat. Els rentem i quan bull l'aigua li posem una mica de sal i tot seguit tirem els tirabecs a l'aigua de cocció. Només han de bullir 5 minuts. Han de quedar cruixents. Si els cous més, queden durs i se'ls nota molt més els fils.
Tal com es va fregint el pa l'anem posant en un plat fondo. Batem l'ou i el posem al damunt del pa. Tot seguit hi afegim els tirabecs i l'aigua de cocció a la vegada que anem remenant per tal que l'ou quedi ben dissolt.
És una sopa de temporada, ja que els tirabecs són propis de la primavera i a més duran poc temps.




Sopa de mandonguilles


Sopa de mandonguilles

Ingredients per a dues persones:
Una carcanada de gallina, 250 g. de carn picada de porc, un ou, pa ratllat, un all, julivert, pebre negre molta i sal, una pastanaga, un porro, una xirivia, una branca d'api, colorant, fideus de cabell d'àngel.

Elaboració:
Posem una olla amb 3 litres d'aigua al foc i afegim la carcanada de gallina, la pastanaga, el porro, la xirivia, i la branca d'api. Posem una mica de sal i el deixem coure a foc lent durant una hora, el colem i el tornem a deixar al foc.

Entretant fem les mandonguilles:
Posem la carn picada en un plat i afegim l'all molt trinxat, el julivert, el pebre negre, l'ou cru, i la sal. Ho amassem afegint pa ratllat fins que la textura permeti fer les mandonguilles. Les incorporem al caldo i deixem coure mitja hora més i, el rectifiquem de sal. Posem els fideus de cabell d'àngel, els fem coure i ho servim. Per dominar bé les mandonguilles cal mullar-se les mans de tant en tant queden molt rodones i no cal fregir.


Sopa de peix

Sopa de peix

Ingredients per a 4 persones:
Un tros de cap de rap (si no es troba, es pot comprar una o dues cues petites de rap congelades), 250 grams de gambes per fer sopa, pa una mica sec, una ceba, un tomàquet, una fulla de llorer, alls, julivert, ametlles torrades, pebre vermell, oli i sal.

Elaboració:
Posem a coure el rap i les gambes durant 20 minuts. Apaguem el foc i traiem el peix i les gambes per pelar-les; del rap traurem les molles les quals esmicolarem i afegirem al brou, les gambes les traurem la clofolla i les posarem senceres. En una paella posarem oli i farem un sofregit de ceba i tomàquet ratllat, all, i una fulla de llorer. Quan està fet posem una mica de pebre vermell i ho remenem ràpid perquè no es cremi, seguidament posarem el pa rallat a llesques primes i deixem que estigui daurat una mica mentre que absorbeix el suc. Ho aboquem al brou i li domem el punt de sal, ho deixem coure uns 20 minuts més i cinc minuts abans li afegirem la picada d'all i julivert i unes quantes ametlles picades.





dimecres, 7 de desembre del 2016

Sopa de farigola



Sopa de Farigola

Ingredients:
3 branques de farigola, 1 ou, 1 litre d'aigua, sal i oli d'oliva, 1 gra d'all, pa del dia abans.

Elaboració:
Torreu 3 llesques de pa tallades ben fines, i encara calentes hi fregueu l'all i les col·loqueu a la sopera tot amanint amb un bon raig d'oli. Trenqueu l'ou sobre el pa. A part, bullim l'aigua amb les branques de farigola amb una mica de sal, i amb l'aigua bullint, escaldem les llesques i l'ou tot procurant que la clara quedi ben blanca i cuita. Deixeu reposar dos minuts i serviu-la.

Observacions:
Amb el pa fregit també està molt bona.
L'ou escaldat queda una mica crua la clara, si vols que la clara quedi mig crua, pots batre l'ou i afegir-lo a la sopera abans de posar l'aigua pel damunt.



Sopa d'all


Sopa d'all

Ingredients per a 4 persones:
Dos litres d'aigua, una cabeça i mitja d'alls, 3/4 de barra de pa de baguet tallada a llesques fines (millor sec de dos o tres dies) 3 ous, una patata gran, oli i sal.

Preparació:
Preparem una olla amb aigua i la posem al fins que arrenqui el bull
En una paella amb oli fregim els alls sencers fins que siguin una mica daurats.
Tallem la patata a làmines fines, les fregim una mica i les incorporem a l'olla juntament amb els alls i ho deixem que vagi bullint a foc lent. En el mateix oli de fregir els alls i la patata fregim el pa per daurar-lo i també ho afegim a l'olla.
Posem sal i ho deixem coure durant 20 minuts més.
Quan està feta la traiem del foc i batem els ous per incorporar-los a la sopa remenant amb la forquilla perquè es dilueixi bé.

Si no us agrada el pa fregit, el podeu posar torrat



Sopa coberta



Sopa coberta

Ingredients per a quatre persones:
Un quart de pollastre, 2 pedrers, 2 fetges de pollastre, 2 ous durs. Si us agrada molt, podeu posar un per persona 250 g. de fideus cabell d'àngel, 2 litres d'aigua aproximadament, 1 farcell d'herbes per caldo, colorant i sal,

Elaboració:
Posem una olla al foc amb dos litres d'aigua aproximadament. Afegim tot el pollastre i les herbes amb l'aigua freda. Quan bull li posem la sal i el colorant perquè quedi grog i el deixem coure a foc lent. Quan ha bullit durant una hora traiem tota la carn i la posem en un plat. La tallem amb estisores de cuina molt petita.
A banda coem els fideus junt amb el trinxat que hem fet amb la carn i quan la servim afegim l'ou tallat, en cada plat.



Rovellons a l'allada

Rovellons a l'allada

Ingredients:
Rovellons, alls, julivert, daus de pernil, oli i sal

Preparació:
Rentem i tallem els rovellons a trossos i els posem amb una paella amb oli calent i els assaonem. Els anem remenant de tant en tant, fins que s'assequi el suc que deixen. Aleshores els hi posem uns daus de pernil, l'all i el julivert tot trinxat i si cal, els hi afegim una mica més d'oli, si pot ser ja calent per tal que no agafin el gust d'oli cru. Es fregeixen al gust. Jo aconsello no coure-ls gaire perquè queden molt més sucosos i amb un sabor més intens.

Detall:
Els rovellons fets d'aquesta manera es poden menjar per aperitiu, així com per acompanyar carns com llom, botifarra, pollastre, conill, tant a la brasa o fregit.
També acompanya molt bé la truita de riu o el salmó entre d'altres.




Musclos amb samfaina


Musclos amb samfaina

Ingredients:
1 quilo de musclos, una ceba petita, 1 pebrot verd dels anomenats italians, 3 tomàquets madurs, 1 vitxo picant, una fulla de llorer, oli i sal

Preparació:
S'obren els musclos al vapor i se'ls treu una part de closca.
En una paella es posa oli, i es fregeix la ceba, el pebrot, el llorer, el vitxo, i els tomàquets; tot tallat molt petit.
Quan està al punt es posen els musclos dintre de la salsa i se'ls posa per sobre una picada d'all i julivert.
Es deixa fer un xup-xup i es treuen del foc. Se serveixen calents.



Musclos al vapor


Musclos al vapor

Ingredients:
1 quilo de musclos
Una llimona mitjana
Pebre negre

Preparació:
Es netegen els musclos i es posen amb una cassola, se'ls afegeix una llimona tallada a trossos amb la pell i un xic de pebre negre.
Es posen a foc moderat, tapats i es deixen fins que s'obrin.
Se serveixen calents.

Advertiment:
S'han de fer sense gens d'aigua, ja que es fan amb l'aigua que ells mateixos van deixant.
No se'ls posa gens de sal.




Musclos a la vinagreta


Musclos amb vinagreta

Ingredients per a quatre persones:
Un quilo de musclos, mitja tassa de les de cafè de vinagre de poma, 1 tassa (de la mida de cafè) d'oli verge d'oliva, 2 cogombres amb vinagre, 1 ceba tendra, una mica de pebrot vermell, una mica de pebrot verd, un pessic de sal, un raig de vi blanc.

Elaboració
Netejarem els musclos.
Els posarem en una cassola al foc, amb el vi blanc. Quan comencin a obrir-se, els retirarem, i un cop freds, els hi traurem la meitat de closca. Els posarem en una safata de servir, i els reservarem. Prepararem una salsa amb l'oli, el vinagre, i trinxarem petit els cogombres, la ceba, els pebrots vermell i verd, i hi posarem una mica de sal. Ho barrejarem tot ben barrejat, ho posarem per sobre els musclos, i ho reservarem a la nevera fins a l'hora de servir-los. 




Còctel de gambes


Còctel de gambes

Ingredients:
1 Quilo de gambes, 2 pomes golden, 400 grams de margallons, 2 enciams francesos, 250 grams de blat de moro en gra cuit, 1 tassa de maionesa, 2 cullerades de bon quètxup, el suc de mitja taronja, 1 cullereta de whisky, sal, pebre i tabasco.

Preparació del còctel de gambes:
Coure les gambes durant dos minuts en aigua bullint amb un grapat de sal grossa i dues fulles de llorer. Posa ràpidament en aigua gelada fins que es refredin, perquè la pell brilli. Reserva una gamba sencera per a cada bol de còctel, la resta es pelen. Separa les fulles dels enciams, renta i escorre bé. Entapissa les parets de cada bol amb fulles d'enciam.

Per a la salsa rosa:
La maionesa, el quetxup, el whisky, i en últim lloc el suc de taronja.
Afegeix sal, pebre i unes gotes de tabasco al gust.

La salsa ha de quedar d'un bonic i lleuger color rosat.



Empedrat



Empedrat

Ingredients per a 4 persones:
400 grams de mongetes cuites, tres tomàquets madurs, un cogombre, una ceba, una llauna de tonyina de 120 grams en oli, dos ou durs, olives negres, olives verdes (segons el gust) oli, vinagre i sal.

Elaboració:
Es posen en una safata les mongetes, ben escorregudes, i s'afegeixen els tomàquets, el cogombre, i la ceba tallada a trossets petits. Se li treu l'oli a la tonyina i es posa esmicolat. L'ou es pot posar a rodanxes com a decoració per sobre de l'amanida o a trossets com la resta dels ingredients.
Finalment s'amaneix amb l'oli, (bastant perquè quedi sucosa) una miqueta de vinagre i sal. Es col·loquen les olives per damunt i es guarda en la nevera una bona estona perquè estigui ben fresca.
Jo poso les mongetes de pot de vidre ja cuites i són boníssimes. Les trec del pot, les escorro ben escorregudes Passant-les per una mica d'aigua a raig d'aixeta i les poso a l'amanida.


Se serveix com a primer plat.



Escalivada amb tonyina i ou dur


Escalivada amb tonyina i ou dur

Ingredients per a 4 persones
2 pebrots vermells, 2 cebes de 150 g. Aproximadament, 3 tomàquets madurs, 1 albergínia mitjana, 1 llauna de tonyina de 120 grams. 2 ous durs, 2 alls, oli i sal.

Preparació:
S'escaliven els pebrots, l'albergínia, les cebes, i els tomàquets. Es pelen i trossegen totes les verdures. Els ous que ja haurem cuit els pelem i tallem a trossos bastant petits, afegim la tonyina esmicolada. Trinxem els alls menudament i també ho afegim a l'amanida. Posem al punt de sal, afegim un bon raig d'oli d'oliva. Tot junt i ben remenat ho deixarem reposar una estona a la nevera si us agrada fresc o a temperatura ambient segons el gust de cadascú.